Tikšanās ar Kuldīgas pašvaldību

Janvāra beigās savā pirmajā vizītē uz Kuldīgu devās “Jāņa Sēta” un “Vividly Urban” projekta “Datos bāzēta mobilitātes plānošanas rīka izstrāde” komanda. Vizītes laikā projekta komanda tikās ar Kuldīgas pašvaldībās pārstāvjiem no Kuldīgas Digitālā inovāciju centra, Kuldīgas attīstības aģentūras un Kuldīgas novada Būvvaldes.

Sanāksmes laikā projekta komanda prezentēja projekta mērķus un sasniedzamos rezultātus, kā arī prezentēja citus piemērus no abu uzņēmumu iepriekšējiem projektiem datu analītikas jomā. Tālākā diskusija tika veltīta Kuldīgas pilsētas un novada izaicinājumiem, kā arī stratēģiskajiem attīstības virzieniem mobilitātes jomā.

Pašvaldība ir izstrādājusi un noslēgusi sabiedrisko apspriešanu novada svarīgākajiem attīstības plānošanas dokumentiem – ilgtspējīgas attīstības stratēģijai, attīstības programmai un klimata un enerģētikas rīcības plānam. Kā galvenie izaicinājumi tiek norādīti transportlīdzekļu skaita pieaugums, kas savukārt arī ietekmē degvielas patēriņa un CO2 izmešu palielinājumu, un mobilitātes punktu trūkums. Novads līdz 2030. gadam ir izvirzījis konkrētus pasākumus, kuru būtu jāveic - mobilitātes veicināšana novada teritorijā un ar citām pašvaldībām, t.sk. mobilitātes punktu izveidošana, gājēju un velo infrastruktūras attīstība un elektroauto infrastruktūras attīstība un uzlādes punktu ierīkošana.

Tāpat pašvaldība sanāksmes laikā norādīja, ka liels izaicinājums ir nemitīgi augošā tūristu plūsma. Pašvaldība paredz, ka tūristu skaits turpinās arī pieaugt nākotnē, īpaši ja Kuldīgas vecpilsētas daļa iegūs UNESCO mantojuma statusu. Līdz ar to ilgtspējīga mobilitātes plānošana, īpaši kontekstā ar mobilitātes punktu potenciālu attīstību, ir ar ļoti augstu prioritāti pašvaldībā, tomēr tajā pašā laikā liels izaicinājums ir dati un mobilitātes projektu ideju ietekmes modelēšana kontekstā ar satiksmes plūsmām un pilsētvides kvalitātes ieguvumiem (t.sk. gaisa un trokšņu piesārņojuma samazinājumu).

Projekta nākamajā posmā, balstoties uz pašvaldības izklāstīto redzējumu, projekta komanda ievāks pieejamos datus un izstrādās datu modelēšanas uzdevumu prototipa izstrādei.

Projekts tiek realizēts Ministru kabineta 2021. gada 7. janvāra noteikumu Nr. 4 “Norvēģijas finanšu instrumenta 2014.–2021. gada perioda programmas “Uzņēmējdarbības attīstība, inovācijas un mazie un vidējie uzņēmumi” īstenošanas noteikumi” 5.3. apakšpunktā noteiktās neliela apjoma grantu shēmas “Dzīves kvalitāti atbalstošu tehnoloģiju izstrāde” ietvaros.

Projektu īsteno no 2022. gada 21. novembra līdz 2024. gada 20. februārim.

Previous
Previous

Semināra “Izaicinājumi plānojot ilgtspējīgu mobilitāti pašvaldībās” atskats

Next
Next

Pielāgotspēja X Pilsētas